Sloepentocht over de Vecht

De Vecht loopt van Utrecht naar Muiden. Via Maarssen, Breukelen, Nieuwersluis, Loenen aan de Vecht, Vreeland komt u langs Nigtevecht. Op het afgesproken tijdstip staan we op u te wachten bij de openbare steiger in Nigtevecht. Op deze website vindt u een uitgebreide routesuggestie voor een vaartocht van Loosdrecht naar Muiden.

 

Een hele dag varen

De rivier de Vecht loopt vanaf Utrecht door de gelijknamige provincie, doorkruist de provincie Noord-Holland en komt uit in het IJmeer. Het is vrijwel niet voor te stellen dat deze rivier lange tijd de belangrijkste waterverbinding tussen Amsterdam en de Rijn was.

Een sloepentocht over de Vecht is een tocht door de geschiedenis van Nederland. De rivier heeft van veel periodes in de geschiedenis kenmerken behouden. Zo passeren we middeleeuwse ridderburchten, vestingwerken van de Stelling van Amsterdam en ook designwoonboten van hedendaagse bewoners.

Tot de voltooiing van het Amsterdam Rijnkanaal staken de grote schepen huizenhoog boven de weilanden uit. Op een enkel tankschip na, wordt de Vecht uitsluitend nog gebruikt om te genieten van deze heel mooie omgeving.

 

Met de sloep over de Fectio

De Utrechtse Vecht ontstond rond 600 v.Chr. In de Romeinse tijd was de rivier bekend onder de naam Fectio en lag aan de splitsing van de Oude Rijn en de Vecht het gelijknamige fort Fectio.

In de middeleeuwen was de Vecht een scheepvaartverbinding tussen de Zuiderzee en de Rijn. Tot de kastelen die om strategische redenen aan de Vecht werden gebouwd behoren Kasteel Nijenrode en het Muiderslot.

In de 17e eeuw, de Gouden Eeuw, lieten succesvolle Amsterdamse handelaren langs de Vecht buitenplaatsen bouwen. Veel ervan zijn tijdens eerdere economische “hypotheek crises” aan het begin van de 19e eeuw verkocht en gesloopt, maar bijvoorbeeld Gunterstein in Breukelen en Goudestein in Maarssen bestaan nog.

 

Stroomrichting van de Vecht richting Utrecht

De Vecht is een van de weinige rivieren waarbij het water gedeeltelijk de rivier óp stroomt. Dat komt omdat het water in het IJsselmeer aanzienlijk hoger staat dan dat van de Vecht bij de sluis in Muiden. Alleen bij zware regenval stroomt de rivier wel gewoon naar de monding  in Muiden toe.